Λασάνη 12, Θεσσαλονίκη/Καλαμαριά. TK. 55134
Λασάνη 12, Θεσσαλονίκη/Καλαμαριά. TK. 55134

Προς τον κύριο Πλεύρη, Υπουργό Υγείας

Προς τον κύριο Πλεύρη, Υπουργό Υγείας

Κύριε Υπουργέ,

 

Σκέφτηκα να έρθω σε επαφή μαζί σας για δύο λόγους.

 

Α. Στην Αυστραλία όπου σπούδασα και εργάστηκα για 30 περίπου χρόνια, γίνεται μια «κοσμογονία» στον τομέα της Φυσιοπαθητικής-Νέο-Ιπποκρατικής Ιατρικής, “Naturopathic Medicine”,  η οποία  διδάσκεται σε μεγάλα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα  όπως το “National Centre for Naturopathic Medicine” and “Southern Cross University”, και υπάρχουν “Integrative Oncology Clinics” and “Naturopathic Oncology Medicine” στην Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπη κι αλλού.

Και με στενοχωρεί αφάνταστα που στην Ελλάδα του Ασκληπιού του Ιπποκράτη και της Δημοκρατίας, επικρατεί η ένοχη «σιωπή της κυράς μας της μαμής».

 

Η επικουρική προσφορά της Επιστημονικής Φυσιοπαθητικής, Naturopathic Medicine, στους καρκινοπαθείς ως Πρόληψη και Θεραπεία είναι επιβεβλημένη, αρκεί να υπάρξουν «ανοιχτόμυαλοι» επιστήμονες και «ανοιχτά Πανεπιστήμια» για ΕΡΕΥΝΑ, και ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, και στην Ελλάδα για την Νέο-Ιπποκρατική Ιατρική.

 

Την «ιατρική πολιτισμική μας κληρονομιά», στο κάτω κάτω κύριε Υπουργέ. 

 

Β. Επίσης μια σημαντική έρευνα διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Αμερική, τον Καναδά και την Ευρώπη με τη συμμετοχή διεθνών και κρατικών οργανισμών όπως EUGMS, European (Horizon 2020), I-CARE4OLD κλπ, προκειμένου να αναπτυχθεί η «γηριατρική ιατρική» ως αναγνωρισμένη ανεξάρτητη ιατρική ειδικότητα.

 

Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνήσει τα κύρια τρέχοντα προβλήματα στην αναποτελεσματική ή μη ασφαλή χρήση φαρμάκων στους ηλικιωμένους και να εντοπίσει τους κύριους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τη συνταγογράφηση πολυφαρμακίας σε ηλικιωμένους, οι οποίοι τροποποιούν, επιδεινώνουν και επιτείνουν τη δυνατότητα δημιουργίας «ιατρογενών ασθενειών».

 

Είναι πολύ σημαντικό να ενωθεί η Φυσικοπαθητική με τη Γεροντολογία και ΟΧΙ η Βιοϊατρική με τη Γεροντολογία, ως “Naturopathic Geriatrics” λόγω του γεγονότος ότι τα περισσότερα προβλήματα υγείας των ηλικιωμένων προέρχονται από την πολυφαρμακία, «Βιοιατρική» και τις ιατρογενείς ασθένειες, όπως αναφέρουν και οι ως άνω που διεξάγουν αυτή την έρευνα, εμμέσως πλην σαφώς.

 

Όπως λοιπόν έχω επισημάνει επισήμως κατά καιρούς στους προηγούμενους υπουργούς υγείας, κι όπως με επιστολή της η Πρόεδρός μας  Dr. Iva Lloyd, ND  president of the World Naturopathic Federation “WNF”, που σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ   προτρέπει τους Υπουργούς Υγείας των Κρατών να συμπεριλάβουν τις ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, έτσι κι εγώ με αυτή την επιστολή σας προτρέπω να λάβετε σοβαρά υπόψη τις επισημάνσεις μου για:

 

Α. “Naturopathic Oncology Medicine” «Φυσιοπαθητική Ογκολογία»

Β. “Naturopathic Geriatrics” «Φυσιοπαθητική Γηριατρική»

 

Είμαι πρόθυμος για όποιες διευκρινίσεις και συνεργασία με τους σχετικούς φορείς στον τομέα αυτόν.

 

Με εκτίμηση,

Nikolaos Vrousgos, μέλος  ΕΓΓΕ

Clinical Gerontologist/Naturopath for “Longevity with Health”

Πρόεδρος του ΠΑΣΥΦΥ, μέλος του WNF  (World Naturopathic Federation)

contact@asclepeo.com   n_vrousgos@hotmail.co.uk  κιν. 6940 57 82 78